Welkom bij Spreeek

Een debat en dialooginitiatief van Haagse instellingen. Voor iedereen die mee wil praten en debatteren over actuele thema’s. Op meerdere Haagse locaties.

Binnenkort

STADgesprek: Den Haag wordt circulair #1 – Hoe ziet een circulaire stad eruit?

Hoe ziet een circulaire stad er in 2030 en 2050 uit? Een stad die 50 procent minder grondstoffen verbruikt? En voldoet aan de ambities van de circulaire bouweconomie? ‘Iedereen wil een economie die met z’n tijd meegaat. Die kan blijven groeien zonder dat het ten koste gaat van het milieu en die zorgt voor nieuwe werkgelegenheid in de stad.’ Met deze woorden opent de nota Circulair Den Haag Transitie naar een duurzame economie uit 2018. 

Op 5 oktober vindt een eerste STADgesprek plaats over Den Haag als circulaire stad. Met onder meer Ellen van Bueren van TU Delft Circular Built Environment CBE Hub, Daniel Bieckmann van Metabolic en Maaike Perenboom circulair specialist bij Synchroon en mede-auteur van het boek Impact maken met circulair ontwikkelen. Foto afvalbrengstation Transvaal: Wessel van Geffen architecten en SuperUse Studio.

De locatie is Campus Den Haag - Universiteit Leiden, Turfmarkt 99,
Den Haag

Film & Gesprek: Beste meneer Bouterse

In deze hoogstpersoonlijke film onderzoekt journalist en filmmaker Ananta Khemradj (32) hoe haar generatie verder moet in de nasleep van de Decembermoorden. Ondanks de veroordeling van Desi Bouterse lukt het Surinamers namelijk niet om de turbulente jaren '80 een plek te geven. Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen? 

Beste meneer Bouterse is een hoogstpersoonlijke film van een filmmaakster die bijna bezwijkt onder de verantwoordelijkheid die ze voelt.

Inleidend gesprek: Mi Skin & Out of Place (BAM)

In het kader van Black Achievement Month vertonen wij de twee korte films Mi Skin & Two Days in the Life of Joseph Nathan Takeusso Keubou. Vooraf aan de films een inleidend gesprek met de regisseurs Rob Niemantsverdriet, Bas Kwakman en Eric Vander Borght.

van Raad naar Straat

In ‘van Raad naar Straat’ nodigen we elke maand gemeenteraadsleden uit bij Podium NOORD om over een actueel onderwerp te praten met elkaar, uitvoerende ambtenaren, organisaties uit de stad en vooral met bewoners uit het Haagse Hout. Omdat een debat best intimiderend kan zijn, kiezen wij voor een ontspannen gesprek waar iedere bewoner vragen mag stellen. We hopen dat bewoners zich meer betrokken gaan voelen bij de lokale politiek en dat er meer kiezers naar de stembus gaan. Kom langs en stel je vragen, jouw stem doet ertoe! De beslissingen die genomen worden in de gemeenteraad hebben direct invloed op jouw leven, wijk en straat, dus laat je horen.

Fotodebat - Voorbij het cliché

Sinds dit voorjaar is zij verbonden aan het ANP. Voordat zij als professioneel fotograaf aan de slag ging, dwaalde zij geregeld door de Hofstad, op zoek naar verrassende situaties om vast te leggen. Nog steeds gebruikt ze die achtergrond als straatfotograaf in haar werk. “Ik probeer vaak om verhalen op een andere manier te vertellen dan men gewend is. Bijvoorbeeld door niet alleen te focussen op wat er op een podium gebeurt, maar juist ernaast of erachter. Dat komt van pas tijdens demonstraties. Het zijn daarbij altijd de excessen die worden uitgelicht – de arrestaties en het geweld – terwijl dat maar zo’n klein deel van het geheel is. Ik zoek altijd naar het grotere verhaal.”


Dit evenement is onderdeel van Dutch Media Week. Dutch Media Week toont van 3 tot en met 9 oktober op verschillende locaties in Hilversum en Den Haag de ontwikkeling van de media en de impact ervan op mens en maatschappij.

Spreeek - Den Haag in Debat