STADgesprek: Den Haag wordt circulair #1 – Hoe ziet een circulaire stad eruit?

Hoe ziet een circulaire stad er in 2030 en 2050 uit? Een stad die 50 procent minder grondstoffen verbruikt? En voldoet aan de ambities van de circulaire bouweconomie? ‘Iedereen wil een economie die met z’n tijd meegaat. Die kan blijven groeien zonder dat het ten koste gaat van het milieu en die zorgt voor nieuwe werkgelegenheid in de stad.’ Met deze woorden opent de nota Circulair Den Haag Transitie naar een duurzame economie uit 2018. 

Op 5 oktober vindt een eerste STADgesprek plaats over Den Haag als circulaire stad. Met onder meer Ellen van Bueren van TU Delft Circular Built Environment CBE Hub, Daniel Bieckmann van Metabolic en Maaike Perenboom circulair specialist bij Synchroon en mede-auteur van het boek Impact maken met circulair ontwikkelen. Foto afvalbrengstation Transvaal: Wessel van Geffen architecten en SuperUse Studio.

De locatie is Campus Den Haag - Universiteit Leiden, Turfmarkt 99,
Den Haag

Film & Gesprek: Beste meneer Bouterse

In deze hoogstpersoonlijke film onderzoekt journalist en filmmaker Ananta Khemradj (32) hoe haar generatie verder moet in de nasleep van de Decembermoorden. Ondanks de veroordeling van Desi Bouterse lukt het Surinamers namelijk niet om de turbulente jaren '80 een plek te geven. Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen? 

Beste meneer Bouterse is een hoogstpersoonlijke film van een filmmaakster die bijna bezwijkt onder de verantwoordelijkheid die ze voelt.

Inleidend gesprek: Mi Skin & Out of Place (BAM)

In het kader van Black Achievement Month vertonen wij de twee korte films Mi Skin & Two Days in the Life of Joseph Nathan Takeusso Keubou. Vooraf aan de films een inleidend gesprek met de regisseurs Rob Niemantsverdriet, Bas Kwakman en Eric Vander Borght.

van Raad naar Straat

In ‘van Raad naar Straat’ nodigen we elke maand gemeenteraadsleden uit bij Podium NOORD om over een actueel onderwerp te praten met elkaar, uitvoerende ambtenaren, organisaties uit de stad en vooral met bewoners uit het Haagse Hout. Omdat een debat best intimiderend kan zijn, kiezen wij voor een ontspannen gesprek waar iedere bewoner vragen mag stellen. We hopen dat bewoners zich meer betrokken gaan voelen bij de lokale politiek en dat er meer kiezers naar de stembus gaan. Kom langs en stel je vragen, jouw stem doet ertoe! De beslissingen die genomen worden in de gemeenteraad hebben direct invloed op jouw leven, wijk en straat, dus laat je horen.

Fotodebat - Voorbij het cliché

Sinds dit voorjaar is zij verbonden aan het ANP. Voordat zij als professioneel fotograaf aan de slag ging, dwaalde zij geregeld door de Hofstad, op zoek naar verrassende situaties om vast te leggen. Nog steeds gebruikt ze die achtergrond als straatfotograaf in haar werk. “Ik probeer vaak om verhalen op een andere manier te vertellen dan men gewend is. Bijvoorbeeld door niet alleen te focussen op wat er op een podium gebeurt, maar juist ernaast of erachter. Dat komt van pas tijdens demonstraties. Het zijn daarbij altijd de excessen die worden uitgelicht – de arrestaties en het geweld – terwijl dat maar zo’n klein deel van het geheel is. Ik zoek altijd naar het grotere verhaal.”


Dit evenement is onderdeel van Dutch Media Week. Dutch Media Week toont van 3 tot en met 9 oktober op verschillende locaties in Hilversum en Den Haag de ontwikkeling van de media en de impact ervan op mens en maatschappij.

Over Boeken

Over Boeken is een gezellige en muzikale middag over, je raadt het al, boeken. Elke editie nodigen we verschillende gasten uit voor het panel, die ter voorbereiding allemaal dezelfde drie boeken lezen. Onder leiding van schrijver Kees ’t Hart gaan onze gasten hierover in gesprek. Je hoeft de boeken trouwens zelf niet gelezen te hebben, maar dat mag natuurlijk wel!

Movies that Matter On Tour: Eternal Spring (長春)

De documentaire Eternal Spring (長春) vertelt het spannende en emotionele verhaal van een groep Falun Gong-leden die korte tijd de Chinese staatstelevisie wisten over te nemen. Een verhaal van ongekende moed en leven onder totalitaire heerschappij. Animatie en documentaire op ingenieuze manier gecombineerd, met adembenemend resultaat. Over Movies that Matter On Tour On Tour is een spin-off van het Movies that Matter Festival. 

Elk jaar selecteren we acht mooie festivaltitels die we door het hele land een breed platform willen bieden. In samenwerking met (momenteel) zeventien filmtheaters en lokale vrijwilligersgroepen vertonen we van oktober tot en met mei iedere maand een film of documentaire die ertoe doet, a movie that matter. Bij de vertoningen worden door lokale groepen verdiepingsprogramma's en gastsprekers geregeld. Zo stimuleren we de dialoog en verbreden we perspectieven in lokale context.

Movie Night Series "Hope in the Face of Adversity", collaboratively curated by Inholland- Moonlight

Come celebrate the Just Peace month with us at the Inholland Just Peace movie nights with a set of three diverse movies hosted by organisations and professionals within Inholland. 

Do you want to join us in the suspension of an innocent inmate who tries to escape prison, or would you rather discover the flaws in facial recognition algorithms with researcher Joy Buolamwini, or would you rather come to age with a young African-American man who grapples with his identity in sexuality?

Look at all the film programmes for these amazing films and sign up to join us in this cinematic event at Inholland! 

Note: Snacks and drinks are provided by Inholland. 

Inspiratiesessie – Stadmakers Podium

Podium voor Haagse Placemakingprojecten Zes Haagse stadmakers presenteren hun initiatieven op dinsdag 11 oktober in Grand Café Utopia. Je bent van harte welkom om inspiratie op te halen, tips te geven en ervaringen te delen tijdens deze eerste inspiratiesessie van het najaar. De projecten zijn gevarieerd: van buurtinitiatief tot coöperatie en van planfase tot uitvoeringsfase. Na een korte pitch per project gaan initiatiefnemers met de genodigden in gesprek over wat goed gaat, wat anders kan en welke vervolgstappen ze kunnen zetten.

Aanmelden 

Er is voor iedereen een eenvoudige maaltijd. We ronden af met een borrel. Schrijf je tijdig in via het aanmeldformulier. Er is ruimte voor zo’n tachtig deelnemers. 

De locatie is Grand Café Utopia, Waldeck Piermontkade 116

Voetnoot*

Voetnoot* is een Haags podium voor filosofie, twijfel, kunst en zielenroerselen. Na een succesvol eerste seizoen, is het maandelijkse interview programma terug in theater De Vaillant. Hizir Cengiz, een jonge prijswinnende journalist, is de vaste interviewer. Tijdens de volgende editie, op woensdag 12 oktober, voert Cengiz dieptegesprekken met Emine Uğur en Rabin Baldewsingh. Emine Uğur werkt sinds 2006 als sociaal dienstverlener en schrijft tweewekelijks een column in Trouw. 

Als sociaal dienstverlener én als columnist maakt Uğur zich hard voor kwetsbaren. Met haar columns, vol empathie en geschreven met een zachte pen, mengt ze zich in het verharde maatschappelijke debat. Cengiz interviewt Uğur over haar drijfveren als columnist en over (haar) kwetsbaarheid. Rabin Baldewsingh was jarenlang raadslid en wethouder in Den Haag, hij schrijft poëzie en sinds oktober 2021 is hij Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. In die laatste rol werkt hij aan een inclusieve samenleving.

Cengiz blikt met Baldewsingh terug op zijn eerste jaar als Nationaal Coördinator en vraagt wat volgens hem nu écht anders moet – en hoe.

Nagesprek met de hoofdrolspeler: El houb

El Houb is de eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt. Na afloop gaat de hoofdrolspeler Fahd Larhzoui in gesprek met het publiek.

STADgesprek: Kwaliteitsplan CID – Haagse schoonheid en stedelijke mix?

Het CID (Central Innovation District) moet een levendig gebied worden. Een stedelijk gebied met een mix van rust, ruimte, reuring en plekken om te verblijven, te werken of te spelen. Wat wordt het karakter van het stadsbeeld van dit deel van het centrum – rondom de stations Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI? Wat is de Haagse schoonheid? Hoe wordt het gebied leuk, duurzaam en toekomstbestendig? Tijdens dit STADgesprek bespreken we het Kwaliteitsplan CID dat richting moet geven aan de ontwikkelingen in dit gebied. 

Gebruik en beleving van de ruimte 

Over het kwaliteitsplan organiseerde Platform STAD op 29 november 2021 het STADgesprek CID – Haagse (beeld)kwaliteit in het economisch hart van de stad. Er ontstond – toen online – een levendige discussie. Daarbij bleek dat beeldkwaliteit niet alleen over gebouwen gaat, maar ook over het gebruik en de beleving van straat, plein en groen. Vervolgens organiseerde de gemeente Den Haag een aantal verdiepende sessies met specifieke groepen stakeholders. Na deze bijeenkomsten is het concept Kwaliteitsplan CID aangepast door De Zwarte Hond, ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw en strategie.

In gesprek Daan Zandbelt (De Zwarte Hond) presenteert op 13 oktober 2022 het Kwaliteitsplan CID en vertelt hoe de verschillende reacties op de eerdere versie hierin zijn verwerkt. Tracy Metz (journalist De Architect, NRC Handelsblad, BNR) geeft haar visie op het plan. Vervolgens bespreken we het Kwaliteitsplan CID in deeltafels met aanwezigen en opstellers (Gemeente Den Haag en Zwarte Hond) in kleinere groepen. 

Een van de deelsessies is een gesprek met vertegenwoordigers van de bijeenkomsten met stakeholders die eerder plaatsvonden. De deeltafels staan op verschillende inspirerende plekken in het Kinderboekenmuseum, midden in het CID. Programma: 17.30 uur – Inloop met soep en broodje 18.00 uur – Welkom door Bram Heijkers (Platform STAD) – presentatie Kwaliteitsplan CID door Daan Zandbelt (De Zwarte Hond) – Visie op Kwaliteitsplan CID door Tracy Metz (journalist De Architect, NRC Handelsblad, BNR) – 1e ronde deeltafels – 2e ronde deeltafels – Terugkoppeling deeltafels en conclusies met o.a. Remko Slavenburg (gemeente Den Haag) 21.00 uur – Borrel Platform STAD organiseert de STADgesprekken over de beeldkwaliteit in het CID in opdracht van de gemeente Den Haag Dit STADgesprek is onderdeel van de CID Dagen die de gemeente organiseert op 13, 14 en 15 oktober 2022.

Erik Pool over Mens-zijn als (rijks)ambtenaar

De druk in politiek Den Haag neemt met de dag toe. Crisis rolt over crisis. De klachten over een overheid die niet zou zijn opgewassen tegen de uitdagingen van deze tijd groeien. Hoe houd je als rijksambtenaar stand in dit krachtenveld? Hoe voorkom je dat je na de Toeslagenaffaire, de Groningse gasdeceptie, en de vluchtelingenopvangcrisis telkens opnieuw achter de feiten moet aan hollen. Hoe kun je waarheid spreken in een organisatie die onder vuur ligt?

Oranjehotel Workshop: Uitingen van hoop

Onzeker is het lot van de gevangenen in het Oranjehotel, de bijnaam van de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gevangenen zitten dagenlang in hun cel zonder iets te doen te hebben. Hoe is dat vol te houden? Vriendschappen worden gesloten en sommige vrouwen kunnen in hun cel borduren en maken de mooiste werkjes.

Tijdens deze talk gaat conservator Maia Bijl dieper in op de borduursels in het Oranjehotel en andere uitingen waaruit mensen destijds hoop putten. Exclusief voor deelnemers van JustPeace toont zij een aantal stukken uit de collectie die nooit eerder te zien zijn.

  • In collaboration with: Just Peace
  • Date and time: 19 October , 14:00 - 14:45
  • Main language: Nederlands
  • Access: Gratis voor bezoekers van het Oranjehotel (€ 12,50 voor volwassenen. MK of Ooievaarspas gratis).

Hoe lees ik een film? - Tori et Lokita

Met Tori et Lokita houden tweevoudig Gouden Palmwinnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne de kijker een spiegel voor. Hun hartverscheurende observaties over de samenleving waarin we leven, confronteren ons met dat wat we niet willen zien. Twee tieners zijn Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. 

Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. Zoals altijd werkten de Dardennes met onervaren acteurs. De chemie tussen Pablo Schils en Joely Mbundu is fenomenaal en laat niemand onberoerd. Voor Tori et Lokita werden de Dardennes op het Filmfestival van Cannes bekroond met de speciale prijs ter gelegenheid van de 75e editie van het festival. Hoe lees ik een film? In de reeks Hoe lees ik een film? ga je als lezer naar de film met Lidewijde Paris. Je krijgt een kijkhint vooraf en achteraf praten we met zijn allen na over de literaire aspecten!

Strijdvaardig Oekraïne – Olaf Koens over de oorlog

In zijn nieuwe boek Alle Oekraïners die ik ken schetst Olaf Koens, voormalig correspondent in Rusland en Oekraïne, een beeld van de oorlog aan de hand van honderden ontmoetingen. Als schrijver laat hij de geopolitiek voor wat het is, als journalist kan hij er niet omheen. Tijd om kleur te bekennen. En daarom deze speciale avond van Haagsch College. Had de oorlog voorkomen kunnen worden? Luidt dit het einde van Poetin in? En zijn we misschien ook zelf verantwoordelijk voor de oorlog?

Een avond met levensechte verhalen en messcherpe analyses. Olaf Koens is schrijver en RTL-correspondent. Hij was verslaggever in Rusland en Oekraïne. Zijn huidige standplaats is Istanbul. Olaf schreef o.a. ‘Oorlog en Kermis’, zijn nieuwe boek ‘Alle Oekraïners die ik ken’ komt op 25 oktober uit. Stefan de Vries modereert de avond. Hij is Europaverslaggever bij o.a. Euronews en BNR Nieuwsradio.

Thijs Jansen: Van beroepszeer naar beroepseer

Mensen willen het goede, maar zien steeds minder hoe. Op hun werk zitten ze vast in een technocratisch discours. Gesprekken lijken nog al eens niet over het noodzakelijke te gaan. Ze raken de essentie niet en ook de essentie van collegiale verhoudingen staat onder druk. Mens-zijn: Hoe doe je dat als je werkt voor een overheid die op tal van dossiers vastloopt? Hoe doe je dat als adviseur van die overheid? Hoe doe je dat in het onderwijs, de zorg, in de politiek, in de buurt, in het bedrijfsleven? 

Amerika-China avond met Willem Post en Fred Sengers

Amerika-China avond: voorbeschouwing Amerikaanse Congresverkiezingen, nabeschouwing Chinese partijcongres De Amerikaanse Congresverkiezingen op 8 november zijn van groot belang voor de Verenigde Staten maar ook voor de wereld. Behouden de Democraten hun flinterdunne meerderheid? Of slagen de Republikeinen erin een rem te zetten op het beleid van president Biden en is de laatste tot januari 2025 een ‘lame duck’ zonder slagkracht. Neemt de nu al extreme polarisatie nog verder toe? Hoe is de ondermijning van de Amerikaanse democratie te voorkomen? 

Willem Post zal in een korte lezing op onder meer deze vragen ingaan. De positie van de Verenigde Staten is natuurlijk ook gerelateerd aan de opkomende macht van China. Daar wordt vanaf 16 oktober het partijcongres gehouden waar naar verwachting de positie van president Xi verder wordt versterkt. Hoe zal China zich verder ontwikkelen en wat betekent dit voor de relatie met Amerika en ons allen? Fred Sengers zal in een gesprek met Willem Post hier nader op in gaan. Er zal ruimschoots tijd zijn voor vragen.

Movies that Matter On Tour: Rebellion

De documentaire Rebellion biedt een fascinerende kijk achter de schermen van klimaatactiegroep Extinction Rebellion. Van de uitbundige en ontregelende acties gebaseerd op burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloosheid, naar de interne spanningen en botsende persoonlijkheden. Terwijl de autoriteiten steeds agressiever optreden, bereiken de tegenstellingen binnen de groep een kookpunt. 

De Zeven Vinkjes met Joris Luyendijk

Waarom mannen zoals Joris zo vaak de baas mogen spelen. In recordtijd is het een begrip geworden in de Nederlandse taal: de zeven vinkjes man. De man die niet gediscrimineerd kán worden, die zich nooit in een andere cultuur of sociale klasse heeft hoeven invechten, en die dus niet kan weten hoe kansenongelijkheid voelt. In zijn boek De 7 Vinkjes houdt Joris Luyendijk zijn medevinkjes een spiegel voor.

Wat doet het met je persoonlijkheid en wereldbeeld, wanneer je door je vinkjes zo’n tekort aan levenservaring hebt? En wat gebeurt er met je zelfbeeld op het moment dat je eerlijk onder ogen ziet dat je succes niet alleen te danken is aan hard werken, maar vooral ook aan je vinkjes? Het stellen van deze vragen werd Joris niet altijd in dank afgenomen.

Op deze avond legt Joris uit wat hij met zijn boek echt wil duidelijk maken. Hoe bepaalt drie procent van de bevolking wat in Nederland de norm is voor kwaliteit? Deze inspirerende en ongemakkelijke avond is ook voor jouw vriend, echtgenoot, broer, collega, baas of vader die diversiteit prima vindt “zolang het maar niet ten koste gaat van de kwaliteit”.

  • Date and time: 14 November , 19:30 - 21:00
  • Main language: Nederlands
  • Access: € 15,00

Queer is HOT

De HOT is het podium waarop Het Nationale Theater inzoomt op thema’s die in onze voorstellingen aan bod komen. Queer is HOT is een avond rond de nieuwe voorstelling van HNTjong: Queer Planet. Met het oog gericht op de ons omringende wereld worden onderwerpen belicht die ons in Nederland bezighouden. In een mix van wetenschappers, stadsbewoners en kunstenaars, acteurs en muzikanten zoeken we naar verklaringen, ervaringen en scherpen we de geest. Op de grens van kunst en kennis presenteren we een combinatie van taal, klank en verbeelding die leidt tot een inzicht dat niet in woorden te vangen is.

Spreeek - Den Haag in Debat