Spreeek about Freedom

What does freedom mean in a world of growing digitalisation, polarisation, and fake news? How do we navigate the challenges these changes pose to us?

Events over thema Spreeek about Freedom

Just Peace Movie Night: The Long Haul part of #HumanRightsWeek

To kick off #HumanRightsWeek, Just Peace is teaming up with the Dutch Ministry of Foreign Affairs, and Human Rights in The Picture to screen the documentary ‘The Long Haul', on December 5! The screening will be followed by a moderated discussion: "How can we protect Human Rights for the coming generations?" Featuring: Bahia Tahzib-Lie Human Rights Ambassador at the Dutch Ministry of Foreign Affairs Nadja Houben impact producer and director of the Human Rights in the Picture foundation Fenna Timsi UN Youth Representative Human Rights and Security.

About The Long Haul

The Long Haul is a collaborative documentary project created by Human Rights in The Picture to honour the memory of the jurist Sir Nigel Rodley. Created by the team of Viktor Fokken and Nadja Houben, the documentary includes tens of interviews with people from across the Human Rights spectrum. It aims to defend Human Rights, inspire a new generation to their importance, foster debate; and give space to think.

Symposium | Om de lokale democratie: presentatie bundel 20

Hoe gaat het met de lokale democratie? Over dit thema presenteert het Montesquieu Instituut op 21 oktober een nieuwe bundel tijdens het symposium 'Om de lokale democratie'. Vier jaar geleden, na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, maakte het Montesquieu Instituut de balans van de staat rond de lokale democratie op. Die analyse, samengevat in de bundel 'Een goede raad', had een meer dan bezorgde ondertoon. 

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Movies that Matter On Tour: Erasing Frank

In Boedapest in 1983 geven Frank en zijn punkband een opzwepend concert. Tijdens het optreden wordt de band gearresteerd wegens ‘anti-staatsopzweping en propaganda’. Met hulp van zijn vriendin Anna lukt het Frank gevangenisstraf te vermijden en komt hij op de open afdeling van de psychiatrische kliniek waar Hanna werkt. Daar zitten veel kunstenaars, schrijvers, pacifisten en intellectuelen te ‘herstellen van de stress’. Ondanks de relatieve vrijheid op de open afdeling heeft Frank moeite zijn geestelijke gezondheid te bewaren. Samen met de gelijkgestemde Hanna zoekt hij manieren om zich te uiten in een omgeving waar alle individualiteit wordt onderdrukt. In vaak surrealistische, droomachtige scènes ontmoet Frank vele interessante personages. Zoals de oude Dr. Eros, die hem waarschuwt ‘het meest progressieve regime ter wereld’ niet te dwarsbomen. Is er voor Frank en Hanna een manier om het systeem te verslaan?

Haags Verhaal: Ontmoet de radiomakers van je stad

Een interactieve bijeenkomst van Haags Verhaal en Beeld & Geluid in Den Haag. In de schijnwerpers staan de lokale radiomakers van Radio Tonka en Radio Sangram. Hoe verbinden zij de Haagse samenleving? 

Radio Tonka is het geluid van de Haagse underground. Dit alternatieve radiostation wordt geproduceerd door vrije geesten. Het is een unieke broedplaats voor artiesten en dj-collectieven. Van jazz tot anarcho-punk tot experimentele live-acts. Je kan ze elke nacht beluisteren op Den Haag FM. Den Haag FM is de stadsradio van Den Haag. Brutaal, betrokken en betrouwbaar, luidt het motto.  

Tijdens deze avond horen we de verhalen achter de radiomakers én gaan we in gesprek over de manier waarop radio wordt ingezet. 

The Devil's Drivers - Film & Gesprek

Achternagezeten door het leger, steekt een mensensmokkelaar dagelijks de grens over. Een intiem maar schrijnend portret – gefilmd in een tijdsbestek van acht jaar – van een man met een hachelijk bestaan in een van de gevaarlijkste regio’s van de wereld. In het gebied ten zuiden van Hebron, in een weids en prachtig landschap, wonen inheemse bedoeïenen. 

In hun midden hebben Israëlische kolonisten ommuurde dorpen gebouwd op de heuvels, waardoor de mensen worden afgesneden van hun land en watervoorziening. Afgemat na jaren van conflicten, zoeken de bedoeïenen werk in de bouw in Israël. Maar de regering ziet ze als een veiligheidsrisico. Alleen mannen die getrouwd zijn en minstens één kind hebben, krijgen een werkvergunning.

Afghanistan in woord en beeld

Op dinsdag 20 december om 19.00 uur organiseert de Atlantische Commissie samen met Jonge Atlantici en Movies that Matter een avondprogramma over Afghanistan in Filmhuis Den Haag. Dat doen we aan de hand van de documentaire Kabul, City in the Wind van de Afghaanse regisseur Aboozar Amini. Na de filmvertoning spreken we met inhoudelijke experts over de film en veiligheid in het Afghanistan van nu, met mogelijkheid tot vragen vanuit het publiek. 

Spreeek - Den Haag in Debat