Plus Que Jamais - Ciné Premières

Avant première: De 33-jarige Hélène leeft al jaren gelukkig met Mathieu in Bordeaux. Hun diepe band wordt op de proef gesteld sinds Hélène is gediagnosticeerd met een zeldzame longziekte. Terwijl zij de hoop op genezing heeft opgegeven en zich steeds meer in zichzelf keert, is Mathieu ervan overtuigd dat een longtransplantatie het tij kan keren. Op zoek naar antwoorden stuit Hélène op een Noorse blogger die ernstig ziek is en zijn situatie met humor beschrijft. In een opwelling reist ze naar het Hoge Noorden om hem te ontmoeten en met zichzelf en haar lot in het reine te komen.

Just Peace Movie Night: The Long Haul part of #HumanRightsWeek

To kick off #HumanRightsWeek, Just Peace is teaming up with the Dutch Ministry of Foreign Affairs, and Human Rights in The Picture to screen the documentary ‘The Long Haul', on December 5! The screening will be followed by a moderated discussion: "How can we protect Human Rights for the coming generations?" Featuring: Bahia Tahzib-Lie Human Rights Ambassador at the Dutch Ministry of Foreign Affairs Nadja Houben impact producer and director of the Human Rights in the Picture foundation Fenna Timsi UN Youth Representative Human Rights and Security.

About The Long Haul

The Long Haul is a collaborative documentary project created by Human Rights in The Picture to honour the memory of the jurist Sir Nigel Rodley. Created by the team of Viktor Fokken and Nadja Houben, the documentary includes tens of interviews with people from across the Human Rights spectrum. It aims to defend Human Rights, inspire a new generation to their importance, foster debate; and give space to think.

Martin Luther King Lezing

"There is a type of constructive non-violent tension that is necessary for growth"

Op 7 december, vlak voor de Internationale Dag van de Mensenrechten, vindt om 19.30 uur de jaarlijkse Martin Luther King Lezing plaats. Het thema is "Civil disobedience". Geïnspireerd door Martin Luther King onderzoeken we de noodzaak en inspirerende vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid, toen en nu. Hoe maak je onrecht zichtbaar en open je de weg voor positieve verandering? Hoe open je de blinde vlek van veel mensen voor structureel en institutioneel racisme en ongelijkheid, zonder geweld te gebruiken?

Prijsuitreiking Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) 2022 – stadmakerseditie en winterborrel

De winnaars van de Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) – stadmakerseditie worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke stadmakers winterborrel op 8 december 2022. Wethouder Anne Mulder (Mobiliteit, buitenruimte en vergroening) reikt de prijs uit. Winnaars van de juryprijs en publieksprijs ontvangen 500 euro. Daarmee kunnen zij de plek nog interessanter maken. Iedereen kan voor de publieksprijs uit alle inzendingen een eigen Top 5 samenstellen en stemmen. 

De vakjury bestaat uit Donica Buisman (RAUM), Gerben Helleman (Haagse Hogeschool), Anneke Jongerius (AM), Ruud Ridderhof (Ridderhof Stad & Ruimte) en Edwin Santhagens (Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur). Na de prijsuitreiking kun je vanaf 18.30 uur meedenken over het concept-programma Haags Stadmaken. Het doel van de sessie is het verder uitwerken van het conceptprogramma en het komen tot concrete acties. 

Orange the World: Visible and invisible violence against women

On 25 November, the global 16-day campaign 'Orange the World' against violence against women and girls started. Leiden University will also be paying attention to this campaign. On Friday 9 December, Renate van der Zee and Marieke Liem will give an lecture at the Campus The Hague (Spanish Steps, Wijnhaven) on visible and invisible violence against women.

Symposium | Om de lokale democratie: presentatie bundel 20

Hoe gaat het met de lokale democratie? Over dit thema presenteert het Montesquieu Instituut op 21 oktober een nieuwe bundel tijdens het symposium 'Om de lokale democratie'. Vier jaar geleden, na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, maakte het Montesquieu Instituut de balans van de staat rond de lokale democratie op. Die analyse, samengevat in de bundel 'Een goede raad', had een meer dan bezorgde ondertoon. 

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Movies that Matter On Tour: Erasing Frank

In Boedapest in 1983 geven Frank en zijn punkband een opzwepend concert. Tijdens het optreden wordt de band gearresteerd wegens ‘anti-staatsopzweping en propaganda’. Met hulp van zijn vriendin Anna lukt het Frank gevangenisstraf te vermijden en komt hij op de open afdeling van de psychiatrische kliniek waar Hanna werkt. Daar zitten veel kunstenaars, schrijvers, pacifisten en intellectuelen te ‘herstellen van de stress’. Ondanks de relatieve vrijheid op de open afdeling heeft Frank moeite zijn geestelijke gezondheid te bewaren. Samen met de gelijkgestemde Hanna zoekt hij manieren om zich te uiten in een omgeving waar alle individualiteit wordt onderdrukt. In vaak surrealistische, droomachtige scènes ontmoet Frank vele interessante personages. Zoals de oude Dr. Eros, die hem waarschuwt ‘het meest progressieve regime ter wereld’ niet te dwarsbomen. Is er voor Frank en Hanna een manier om het systeem te verslaan?

The Devil's Drivers - Film & Gesprek

Achternagezeten door het leger, steekt een mensensmokkelaar dagelijks de grens over. Een intiem maar schrijnend portret – gefilmd in een tijdsbestek van acht jaar – van een man met een hachelijk bestaan in een van de gevaarlijkste regio’s van de wereld. In het gebied ten zuiden van Hebron, in een weids en prachtig landschap, wonen inheemse bedoeïenen. 

In hun midden hebben Israëlische kolonisten ommuurde dorpen gebouwd op de heuvels, waardoor de mensen worden afgesneden van hun land en watervoorziening. Afgemat na jaren van conflicten, zoeken de bedoeïenen werk in de bouw in Israël. Maar de regering ziet ze als een veiligheidsrisico. Alleen mannen die getrouwd zijn en minstens één kind hebben, krijgen een werkvergunning.

Haags Verhaal: Ontmoet de radiomakers van je stad

Een interactieve bijeenkomst van Haags Verhaal en Beeld & Geluid in Den Haag. In de schijnwerpers staan de lokale radiomakers van Radio Tonka en Radio Sangram. Hoe verbinden zij de Haagse samenleving? 

Radio Tonka is het geluid van de Haagse underground. Dit alternatieve radiostation wordt geproduceerd door vrije geesten. Het is een unieke broedplaats voor artiesten en dj-collectieven. Van jazz tot anarcho-punk tot experimentele live-acts. Je kan ze elke nacht beluisteren op Den Haag FM. Den Haag FM is de stadsradio van Den Haag. Brutaal, betrokken en betrouwbaar, luidt het motto.  

Tijdens deze avond horen we de verhalen achter de radiomakers én gaan we in gesprek over de manier waarop radio wordt ingezet. 

Afghanistan in woord en beeld

Op dinsdag 20 december om 19.00 uur organiseert de Atlantische Commissie samen met Jonge Atlantici en Movies that Matter een avondprogramma over Afghanistan in Filmhuis Den Haag. Dat doen we aan de hand van de documentaire Kabul, City in the Wind van de Afghaanse regisseur Aboozar Amini. Na de filmvertoning spreken we met inhoudelijke experts over de film en veiligheid in het Afghanistan van nu, met mogelijkheid tot vragen vanuit het publiek. 

Triangle of Sadness - Hoe lees ik een film?

De modellen Carl en Yaya worden uitgenodigd voor een luxe cruise met aan boord een bont gezelschap aan rijke passagiers, waaronder een Russische oligarch, Britse wapenhandelaars en een eigenzinnige, alcoholische, Marx-citerende kapitein. In eerste instantie oogt alles als de perfecte Instagram post, maar er is een hevige storm op komst. De cruise eindigt catastrofaal en het koppel strandt met een groep miljardairs en een schoonmaakster op een onbewoond eiland. In een strijd om te overleven wordt de hiërarchie volledig op zijn kop gezet. 

Movies that Matter On Tour: The Therapy

Een eerste blik op ‘conversietherapie’ in Israël. Lev is een orthodoxe jood en vastberaden zijn homoseksuele gevoelens te overwinnen. Ben is een student en volgt al jarenlang conversietherapie. Nu begint hij eraan te twijfelen. Een open, kwetsbaar portret van twee mannen die moeite hebben te zijn wie ze willen zijn.


Spreeek - Den Haag in Debat