Spreeek about Society

Our society is characterised by growing polarisation and a hardening of discourse in recent years. Trust in government or our fellow human beings is in decline. How do we respond to these changes?

Events over thema Spreeek about Society

van Raad naar Straat

In ‘van Raad naar Straat’ nodigen we elke maand gemeenteraadsleden uit bij Podium NOORD om over een actueel onderwerp te praten met elkaar, uitvoerende ambtenaren, organisaties uit de stad en vooral met bewoners uit het Haagse Hout. Omdat een debat best intimiderend kan zijn, kiezen wij voor een ontspannen gesprek waar iedere bewoner vragen mag stellen. We hopen dat bewoners zich meer betrokken gaan voelen bij de lokale politiek en dat er meer kiezers naar de stembus gaan. Kom langs en stel je vragen, jouw stem doet ertoe! De beslissingen die genomen worden in de gemeenteraad hebben direct invloed op jouw leven, wijk en straat, dus laat je horen.

Inleidend gesprek: Mi Skin & Out of Place (BAM)

In het kader van Black Achievement Month vertonen wij de twee korte films Mi Skin & Two Days in the Life of Joseph Nathan Takeusso Keubou. Vooraf aan de films een inleidend gesprek met de regisseurs Rob Niemantsverdriet, Bas Kwakman en Eric Vander Borght.

Movie Night Series "Hope in the Face of Adversity", collaboratively curated by Inholland- Moonlight

Come celebrate the Just Peace month with us at the Inholland Just Peace movie nights with a set of three diverse movies hosted by organisations and professionals within Inholland. 

Do you want to join us in the suspension of an innocent inmate who tries to escape prison, or would you rather discover the flaws in facial recognition algorithms with researcher Joy Buolamwini, or would you rather come to age with a young African-American man who grapples with his identity in sexuality?

Look at all the film programmes for these amazing films and sign up to join us in this cinematic event at Inholland! 

Note: Snacks and drinks are provided by Inholland. 

Voetnoot*

Voetnoot* is een Haags podium voor filosofie, twijfel, kunst en zielenroerselen. Na een succesvol eerste seizoen, is het maandelijkse interview programma terug in theater De Vaillant. Hizir Cengiz, een jonge prijswinnende journalist, is de vaste interviewer. Tijdens de volgende editie, op woensdag 12 oktober, voert Cengiz dieptegesprekken met Emine Uğur en Rabin Baldewsingh. Emine Uğur werkt sinds 2006 als sociaal dienstverlener en schrijft tweewekelijks een column in Trouw. 

Als sociaal dienstverlener én als columnist maakt Uğur zich hard voor kwetsbaren. Met haar columns, vol empathie en geschreven met een zachte pen, mengt ze zich in het verharde maatschappelijke debat. Cengiz interviewt Uğur over haar drijfveren als columnist en over (haar) kwetsbaarheid. Rabin Baldewsingh was jarenlang raadslid en wethouder in Den Haag, hij schrijft poëzie en sinds oktober 2021 is hij Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. In die laatste rol werkt hij aan een inclusieve samenleving.

Cengiz blikt met Baldewsingh terug op zijn eerste jaar als Nationaal Coördinator en vraagt wat volgens hem nu écht anders moet – en hoe.

Nagesprek met de hoofdrolspeler: El houb

El Houb is de eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt. Na afloop gaat de hoofdrolspeler Fahd Larhzoui in gesprek met het publiek.

Erik Pool over Mens-zijn als (rijks)ambtenaar

De druk in politiek Den Haag neemt met de dag toe. Crisis rolt over crisis. De klachten over een overheid die niet zou zijn opgewassen tegen de uitdagingen van deze tijd groeien. Hoe houd je als rijksambtenaar stand in dit krachtenveld? Hoe voorkom je dat je na de Toeslagenaffaire, de Groningse gasdeceptie, en de vluchtelingenopvangcrisis telkens opnieuw achter de feiten moet aan hollen. Hoe kun je waarheid spreken in een organisatie die onder vuur ligt?

Hoe lees ik een film? - Tori et Lokita

Met Tori et Lokita houden tweevoudig Gouden Palmwinnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne de kijker een spiegel voor. Hun hartverscheurende observaties over de samenleving waarin we leven, confronteren ons met dat wat we niet willen zien. Twee tieners zijn Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. 

Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. Zoals altijd werkten de Dardennes met onervaren acteurs. De chemie tussen Pablo Schils en Joely Mbundu is fenomenaal en laat niemand onberoerd. Voor Tori et Lokita werden de Dardennes op het Filmfestival van Cannes bekroond met de speciale prijs ter gelegenheid van de 75e editie van het festival. Hoe lees ik een film? In de reeks Hoe lees ik een film? ga je als lezer naar de film met Lidewijde Paris. Je krijgt een kijkhint vooraf en achteraf praten we met zijn allen na over de literaire aspecten!

Thijs Jansen: Van beroepszeer naar beroepseer

Mensen willen het goede, maar zien steeds minder hoe. Op hun werk zitten ze vast in een technocratisch discours. Gesprekken lijken nog al eens niet over het noodzakelijke te gaan. Ze raken de essentie niet en ook de essentie van collegiale verhoudingen staat onder druk. Mens-zijn: Hoe doe je dat als je werkt voor een overheid die op tal van dossiers vastloopt? Hoe doe je dat als adviseur van die overheid? Hoe doe je dat in het onderwijs, de zorg, in de politiek, in de buurt, in het bedrijfsleven? 

Queer is HOT

De HOT is het podium waarop Het Nationale Theater inzoomt op thema’s die in onze voorstellingen aan bod komen. Queer is HOT is een avond rond de nieuwe voorstelling van HNTjong: Queer Planet. Met het oog gericht op de ons omringende wereld worden onderwerpen belicht die ons in Nederland bezighouden. In een mix van wetenschappers, stadsbewoners en kunstenaars, acteurs en muzikanten zoeken we naar verklaringen, ervaringen en scherpen we de geest. Op de grens van kunst en kennis presenteren we een combinatie van taal, klank en verbeelding die leidt tot een inzicht dat niet in woorden te vangen is.

Spreeek - Den Haag in Debat