Just Peace Movie Night - Behind the Numbers

Ter ere van International Pride Day organiseert Just Peace in samenwerking met Human Rights in the Picture en Hivos een Just Peace Movie Night! We zullen de documentaire “Behind the Numbers” vertonen.

Deze film, geregisseerd door Andy Funnel, volgt een intersekse persoon uit Zimbabwe, Ronie, een lesbisch stel uit Bangkok, Anticha and Build, en een transpersoon uit Nederland, Laura. Allemaal ondervinden ze dagelijkse obstakels en uitdagingen in de heteronormatieve samenleving waarin ze leven.

Intersekse zijn in Zimbabwe - Roni (hen/hun)

Opgroeien als intersekse persoon in Zimbabwe was allesbehalve makkelijk voor Ronie. Hun hele leven heeft Ronie te maken gehad met discriminatie en uitsluiting: van school tot aan medische zorg.

Vooral op hun schoolperiode kijkt Ronie met verdriet terug. Nergens waren hen veilig. Nergens konden hen zichzelf zijn. “De reden dat ik zo vaak van school wisselde, is dat ik vluchtte iedere keer als hen ontdekten wie ik eigenlijk was,” zeggen hun. En dat heeft veel gevolgen gehad: “Als je geen stabiliteit in je leven hebt, dan heb je geen vertrouwen in jezelf meer. Ik durfde niet eens meer mijn vinger op te steken in de klas.”

Na vele omzwervingen besloot Ronie de pijn om te zetten in actie. Nu zetten hen zich in als activist voor de intersekse gemeenschap. “Dat heeft mijn leven veranderd. Ik heb nooit geweten dat ik zo sterk was.”

Een Ogenschijnlijk Open Samenleving - Anticha en Build

Thailand staat bekend als een open samenleving. Maar acceptatie van gender en seksuele diversiteit is niet vanzelfsprekend. Ook Anticha en Build uit Bangkok hebben te maken met onderhuidse discriminatie. Het koppel wil graag kinderen maar het starten van een gezin is voor niet-heterokoppels in het land niet gemakkelijk. “Geweld is niet alleen fysiek,” legt Anticha uit. “Jonge LHBTIQ+ mensen hebben in hun familie te maken met verbaal geweld en economische afhankelijkheid.”

Anticha en Build hopen anderen te inspireren om ook te durven dromen en mogelijkheden buiten de gebaande wegen te onderzoeken. Ze trouwden tijdens de Pride in Bangkok. En hoewel hun huwelijk niet dezelfde wettelijke status heeft als een hetero-huwelijk, merkten ze hoe belangrijk hun stap was voor de gemeenschap. “Ik had nooit gedacht dat ik dit in mijn leven zou meemaken,” zegt Build. “De foto’s van ons huwelijk lieten zien wat er wel mogelijk is.”

Discriminatie op de Werkbvloer - Laura

Je zou overal jezelf moeten kunnen zijn, ook en juist op werk. Laura’s verhaal laat zien hoe ingrijpend de gevolgen van arbeidsdiscriminatie zijn. Laura is trans gender en daar kon haar werkgever niet mee omgaan. Inmiddels heeft ze haar plek gevonden en blikt met ons terug op een moeilijke periode.

“Waar ik doorheen ben gegaan, dat gun ik niemand,” vertelt Laura. Toch is ze positief. “De mensen die dit proces voor mij hebben doorgemaakt, hebben problemen overwonnen waar wij als huidige generatie geen last meer van hebben. En zo evolueert dat. Het wordt hopelijk steeds makkelijker.”

#FreetobeME

De film valt onder het Hivos programma #FreetobeMe, dat in 14 landen over de hele wereld werkt aan het verbeteren van de sociaaleconomische positie van LGBTIQ+ personen. Het programma ondersteunt de gemeenschappen om te pleiten voor eerlijke wetten en verordeningen en werkt aan het beïnvloeden van de publieke opinie.

Productie

In een actieve poging om de duurzaamheid en toegankelijkheid van de film te vergroten, is de film geproduceerd door drie lokale filmteams uit Zimbabwe, Nederland en Thailand.

De film werpt licht op en hoopt bewustzijn te creëren voor de sociaaleconomische uitsluiting van LGBTIQ+ personen. In Nederland neemt de tolerantie en acceptatie van LGBTIQ+ rechten af, zoals blijkt uit de daling van de landen op de Rainbow Map en Index. Om deze reden vinden wij de noodzaak om het onderwerp sociaaleconomische inclusie van LGBTIQ+ personen te bespreken belangrijker dan ooit.

Just Peace Movie Nights zijn filmvoorstellingen en discussies over belangrijke en actuele onderwerpen in de wereld van vrede en gerechtigheid.

Programma:

18:00 - Deuren open en registratie

18:30 - Welkom en introductie door moderator

18:35 - Vertoning van de film “BLUE Carbon

19:05 - Korte pauze

19:15 - Gemodereerde discussie en V&A met publiek en gastsprekers

20:00 - Netwerken en drankjes

21:00 - Einde evenement

Aanwezigen kunnen tijdens het evenement drankjes kopen aan de bar.

Aanmelden
Spreeek - Den Haag in Debat