Spreeek over Vrijheid

Wat is vrijheid? In een wereld van digitalisering, polarisatie en fake news lijkt niemand het antwoord paraat te hebben. Hoe gaan we om met een veranderende wereld? En wat betekent vrijheid daarin?

Events over thema Spreeek over Vrijheid

Film & Gesprek Die Middag

Het is inmiddels traditie dat wij, vlak voor de start van het MTM festival, onze reeks Film & Gesprek i.s.m met Movies that Matter organiseren. Op 23 maart vertonen wij de film Die middag van regisseur Nafiss Nia. Na afloop een gesprek met Nafiss Nia, zelf vluchteling uit Iran en Firas Alkhoury, een uit Irak gevluchte arts. Moderator is Bahram Sadeghi, coördinator verdieping van MTM.

Die Middag - Roya, gevlucht vanuit Iran naar Nederland, staat op het punt te worden teruggestuurd. Wanhopig bezoekt ze een vrouw die vluchtelingen zou helpen. Maar haar deur is gesloten. Erachter een man, met zijn eigen wanhoop. Poëtische meditatie over het leven als vluchteling in Nederland, en over hoop die je meedraagt op je vlucht. 

In gesprek met Groningers

Naar aanleiding van de expositie Vergezicht Groningen, panorama van de toekomst, presenteren wij tijdens deze middag de persoonlijke ervaringen van Groningers in het aardbevingsgebied en proberen we een brug te slaan met beleidsmakers in de Randstad. 

Haagse Stemmen: Hoe nu verder?

De politieke aardverschuiving van de Provinciale Statenverkiezingen doet ook Den
Haag op haar grondvesten schudden. Welke gevolgen heeft de verkiezingsuitslag
voor het BBBinnenhof?

In deze nieuwe editie van Haagse Stemmen duiken politiek journalisten Edo van der Goot (NU.nl), Elodie Verweij (Jinek) en Joost Vullings (EenVandaag) in de nieuwe politieke verhoudingen. Gaat de coalitie in de Eerste Kamer over links, of toch in zee met Van der Plas? Kan het kabinet eigenlijk wel verder? En welke lessen trekken partijen uit de uitslag?

Georganiseerd door: Haagsch College

Xi's China

Niemand kan meer om China heen. Van corona tot wereldhandel: wat er in China gebeurt, heeft diepe impact op ons leven. En de nieuwe supermacht boezemt meer en meer angst in nu onze afhankelijkheid van ‘de fabriek van de wereld’ steeds duidelijker wordt. Hoe wil China de wereld naar zijn hand zetten met die groeiende macht? Het antwoord op die vraag weet slechts één man: Xi Jinping. Zijn wil is letterlijk wet in de tweede economie van de wereld.

In Xi’s China duikt China-expert Ties Dams in het denken van Xi en analyseert hij scherp hoe het land onder Xi’s leiding verandert. Kan de sterke leider zijn grote ambities waar maken? Of brengen zijn coronapolitiek en de onzekere economie zijn macht in gevaar?

Georganiseerd door: Haagsch College

Mediacollege: Jelle Brandt Corstius

Beeld & Geluid organiseert een nieuw Mediacollege. Met dit keer op onze podia in Hilversum en Den Haag: Jelle Brandt Corstius, die een unieke inkijk geeft in de hedendaagse informatie-oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

In dit Mediacollege bespreekt Jelle Brandt Corstius hoe Poetin in de loop der jaren de staatstelevisie in Rusland onder controle van het Kremlin heeft gesteld. Hoe komen de gevolgen van deze controle tot uiting in Rusland, en daarbuiten? En welk doel heeft deze sturing?

Theatercollege "Onze man bij de Taliban" | Thomas Erdbrink

In 2021 vertrekken de Amerikanen en hun bondgenoten halsoverkop uit Afghanistan. Terwijl iedereen het land verlaat, besluit Thomas Erdbrink juist om naar Kabul te gaan voor zijn nieuwe docuserie Onze man bij de taliban. Want het verhaal begint nu pas. 

Op deze avond vertelt Thomas over zijn ervaringen en geeft hij een blik achter de schermen naar aanleiding van zijn serie. Hoe film je onder een regime dat Westerlingen jarenlang als doelwit zag? En wat ging er vooraf aan de ontmoetingen die de trauma’s van 20 jaar oorlog onverbloemd in beeld brachten? 

Na het Westerse vertrek is het land geïsoleerder dan ooit. Welke toekomst is er voor de Afghanen, van bommenlegger tot hoofd van de meisjesschool? Aan de hand van indringende fragmenten laat Thomas je op deze avond zien wat de (onzichtbare) gevolgen zijn van oorlog en verloren vrijheid. 

Locatie: Koninklijke Schouwburg
Georganiseerd door: Haagsch College

  • Datum en tijd: 27 mei , 20:15
  • Voertaal: Nederlands
  • Thema: Spreeek over Vrijheid
  • Toegang: €18,50 - €27,50
Spreeek - Den Haag in Debat