Lezing: Het koffertje van oom Tom

Onderzoek

Om bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden duikt Annemiek Lely in archieven, spreekt ze familieleden en bezoekt ze plekken die voor Tom belangrijk waren. Stukje bij beetje reconstrueert ze zijn levensverhaal, dat eindigde in concentratiekamp Natzweiler-Struthof. Haar onderzoek laat haar nadenken over wie zijzelf als dertiger is. Wat is haar positie in de maatschappij? Wat zijn haar idealen en wanneer voelt zij de noodzaak om zich ergens over uit te spreken?

Verzet

Daarnaast wordt ze geconfronteerd met diverse vormen van verzet in de huidige tijd. Wanneer roept verzet bewondering bij haar op en wanneer weerstand? Is iedere verzetsstrijder een held? In ‘Het koffertje van oom Tom’ volgt Annemiek Lely de sporen van haar oudoom Thomas Haulog Navis en buigt ze zich over het concept ‘verzet’. Waar het verhaal begint met de zoektocht naar een persoonlijke geschiedenis en de daarbij behorende verschillen tussen generaties, kan Annemiek niet anders dan ook de huidige tijd bij haar onderzoek betrekken. Ze schreef er het boek ‘Het koffertje van oom Tom’ over dat op 5 november 2022 het licht zag. Een boek over heldendom.

Annemiek Lely

Annemiek Lely (1990) is freelance programmamaker, schrijver en dramaturg. In 2016 studeerde ze af aan de tweejarige onderzoeksmaster Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Al tijdens haar studie deed ze meerdere jaren onderzoek voor, en ontfermde ze zich over de communicatie van, het project OpenJoodse Huizen – Huizen van Verzet. Ook schreef ze twee bijdrages aan de verhalenbundels van Joodse Huizen. Inmiddels werkt Annemiek voor productiehuis Solo Stories, waar ze o.a. medeontwikkelaar van nieuwe voorstellingen is en inleidingen verzorgt. Voor de Hersenstichting ontwikkelde en presenteerde ze de podcastseries Donkergrijze cellen en Tussen je oren.

Aanmelden

De lezing wordt georganiseerd door het Haags Gemeentearchief. Deze lezing in Podium B is gratis en voor iedereen toegankelijk. U moet zich wel aanmelden.

Sign up
Spreeek - Den Haag in Debat