Twee Suriname-lezingen

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de eerste Brits-Indische contractarbeiders in Suriname aankwamen en 150/160 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. De Centrale Bibliotheek Den Haag organiseert rond dit herdenkingsjaar twee lezing over de geschiedenis van Suriname. Eric Kastelein Historicus Eric Kastelein vertelt over vergeten geschiedenissen van bijzondere mensen en bijzondere gebeurtenissen die in de afgelopen 250 jaar een gedenkteken hebben gekregen in de stad.

Over de executie in 1833 van de tot slaaf gemaakten Cojo, Mentor en Present, over het leven van de rijk geworden contractarbeider Luchmon Sing, over cultuur, wetenschap en meer. Paramaribo – met heel veel foto’s – zoals nog nooit gezien. Gebaseerd op zijn boek Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed (2020) Chan Choenni Professor Chan Choenni neemt u mee naar India en Suriname.

Hij schets het beeld van Brits-Indiërs die vanaf 1873 als contractarbeiders op de plantages in Suriname gingen werken. Over het vertrek uit India, de maandenlange overtocht, het harde leven in vaak slechte omstandigheden op de plantages. En hoe zij en veel van hun nakomelingen er in slaagden relatief welvarende burgers te worden, In Suriname en later ook in Nederland. Gebaseerd op zijn boek Geschiedenis van Hindostanen (2021)

Aanmelden
Spreeek - Den Haag in Debat