Steward-ownership als fundament voor duurzame bedrijven

Boekpresentatie Toekomstbedrijven met auteur Gijsbert Koren

Wil jij weten hoe bedrijven kunnen bijdragen aan een duurzame en eerlijke economie? Kom dan op 21 november naar de presentatie van het boek Toekomstbedrijven. Auteurs Nina de Korte en Gijsbert Koren doken in de wereld van aandeelhouders en ondernemerschap. Hun conclusie: “Als we een duurzame en eerlijke economie willen, biedt het steward-ownershipmodel de oplossing. Bedrijven als Patagonia, Bosch en Ecosia zijn steward-owned en vormen een inspiratie voor de nieuwe generatie ondernemers.”

Wat kun je verwachten?

Op 21 november neemt Gijsbert Koren jou mee in de wereld van steward-ownership. Ontdek hoe dit model stemrecht (macht) en economisch recht (financiële belangen) scheidt, zodat een onderneming zich optimaal kan richten op haar bestaansreden. Gijsbert vertelt over het boek en beantwoordt vragen, zoals:

Wat is steward-ownership en biedt dit model een oplossing voor de excessen in onze huidige economie?

Waarom investeren bedrijven die in handen zijn van aandeelhouders, zoals Shell en Chemours, minder in duurzaamheid dan maatschappelijk gewenst is?

Hoe slagen steward-owned bedrijven zoals Patagonia, Carlsberg, Ecosia, Signal, Sprinklr, maar ook Haagse parels als surfschool The Shore en PLUK! erin om futureproof te ondernemen?

Vervolgens wisselen Martijn van der Linden (lector New Finance), Nicole Stofberg (lector Platformeconomie) en Liliya Terzieva (lector Designing Value Networks) van gedachten met experts uit de praktijk. Ze bespreken de noodzaak van steward-ownership voor hun vakgebieden.

Programma

15:30 Inloop

16:00 Martijn van der Linden in gesprek met Gijsbert Koren over het boek Toekomstbedrijven

16:20 Q&A met Gijsbert Koren

16:30 Platformen & steward-ownership

Met Nicole Stofberg (lector Platformeconomie) en Wouter van der Laan (adviseur public affairs duurzaamheid bij Thuiswinkel.org)

16:50 Value networks & steward-ownership

Met Liliya Terzieva (lector Designing Value Networks) en Banoyi Zuma (specialist in het ontwerpen en uitvoeren van participatieve processen en oprichter van Collabros)

17:10 Finance & steward-ownership

Met Martijn van der Linden (lector New Finance) en Jan-Willem Sanders (mede-eigenaar en uitgever van Follow the Money)

17:30 Borrel

18:30 Einde

Voor wie?

De boekpresentatie is interessant voor ondernemers, docenten, studenten, onderzoekers en andere professionals die zich bezighouden met het toekomstbestendig maken van bedrijven en het verduurzamen van de economie.

Praktische informatie

De boekpresentatie vindt plaats op 21 november in de Innovation Playground van De Haagse Hogeschool. Je bent welkom vanaf 15:30 uur, de presentatie begint om 16:00 uur. Om 17:30 sluiten we af met een borrel.

Aanmelden

We kijken ernaar uit je te verwelkomen op 21 november voor een inspirerende en informatieve bijeenkomst. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, dus meld je nu aan!

Over het boek Toekomstbedrijven

Een startup die voor de hoofdprijs verkocht wordt, maar haar missie totaal uit het oog verliest. Een bevlogen CEO die een multinational wil verduurzamen, maar wordt afgestraft door beleggers. Terwijl de uitwassen van het kapitalisme steeds meer schade aanrichten aan mens en klimaat lijkt langetermijndenken in het bedrijfsleven soms ver te zoeken. Het probleem: bedrijfseigenaarschap. Bij de meeste bedrijven ligt het eigendom namelijk niet bij oprichters maar bij aandeelhouders, waardoor snelle winst prioriteit heeft. Het kan anders. Bij steward-owned bedrijven zitten niet aandeelhouders, maar stewards aan het stuur. Dat zijn zorgdragers die waarborgen dat het bedrijf op lange termijn beter presteert én dat het zijn missie kan waarmaken.

Over de auteurs

Nina de Korte (1990) is alumnus van De Haagse Hogeschool. Ze werkte als marketing adviseur bij energiestartups en is gastdocent Social Entrepreneurship & Innovation aan De Haagse Hogeschool. Gijsbert Koren (1985) is ervaren ondernemer, crowdfundingpionier en initiatiefnemer van We Are Stewards.

Aanmelden
Spreeek - Den Haag in Debat