Haagse Cultuurrede 2023: De kracht van kunst en cultuur

Wat is de kracht van kunst en cultuur in het maatschappelijke debat?

Filmhuis Den Haag en SPREEEK organiseren op woensdag 20 december van 19:30 tot 22:00 in het filmhuis een avond vol inspiratie, inzicht en dialoog over de rol van kunst en cultuur in onze samenleving.

Met de Haagse Cultuurrede staat gerenommeerde filmmaker en producer Ida Does stil bij het Nationaal Herdenkingsjaar Slavernijverleden, en neemt zij ons mee in hoe zij film als medium gebruikt om die geschiedenis te vertellen en tastbaar te maken.

Ida werd onlangs bekroond met de Lifetime Achievement Award voor haar bijdrage aan de Nederlandse samenleving. Met haar nieuwste documentaire Alledaagse Waardigheid bespreekt zij alledaagse racisme. Ook maakte zij in 2021 de documentaire Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij.

Na de Cultuurrede nodigen we jou uit om deel te nemen aan een boeiend dialoog, waarbij we samen onderzoeken hoe cultuurmakers met thema’s als deze al dan niet omgaan. Het gesprek wordt begeleid door Noraly Beyer.

De Haagse Cultuurrede was een idee van oud-filmhuisdirecteur Géke Roelink om het belang van kunst en cultuur – als hulpmiddel bij het overbruggen van maatschappelijke tegenstellingen – nogmaals onder de aandacht te brengen. Als voorzitter van de Raad voor Cultuur droeg Kristel Baele de eerste Cultuurrede voor. Daarin stond zij stil bij de kracht van lokale culturele instellingen en hun rol om zoveel mogelijk mensen laagdrempelig met cultuur in aanraking te laten komen.

Aanmelden
Spreeek - Den Haag in Debat