Terug naar Prinsenplein - Gershwin Bonevacia

In Terug naar Prinsenplein gaat Gershwin Bonevacia op zoek naar zijn tienjarige zelf, ‘Gush’. Wie was Gush, hoe heeft Gush bijgedragen aan Gershwin en waar komt de gevoelsmatige ontstane afstand vandaan? Tijdens deze zoektocht stuit de volwassen Gershwin op allerlei trauma's, scheve verhoudingen en taboes.

Gush groeit na zijn verhuizing uit Curaçao op bij tramhalte Prinsenplein in IJsselmonde, Rotterdam. Ondanks dat hij het thuis niet breed heeft en moeilijk meekomt op school is hij rebels en onbevangen. De volwassen Gershwin vindt het hoog tijd om zich te ontdoen van de labels die door anderen aan hem worden opgelegd: dat hij een man is, zwart, dichter, migrant, dyslectisch.

Terug naar Prinsenplein gaat over het streven om zich te bevrijden van die labels en zich vrij te voelen om te zijn wie Gershwin Bonevacia echt is. Het is een onderzoek naar het verleden, naar familiebanden en kind-zijn. Tegelijkertijd is het een ode aan de jonge onbevreesde ik-figuur en een verwoede poging om die weer terug te vinden in de volwassen Gershwin Bonevacia.

THEATERKRANT: KEUZE VAN DE CRITICUS

"Poëtische teksten worden afgewisseld met meer verhalende passages. Bonevacia trekt je moeiteloos door zijn jeugd. Opmerkelijk is de cadans in zijn zinnen, die klinkt als een potje schaak."

Gershwin Bonevacia (1992) is dichter, schrijver en performer. Van 2019 tot 2022 was Gershwin Stadsdichter van Amsterdam.

Zijn poëziedebuut 'Ik heb een fiets gekocht' gaf hij in 2017 in eigen beheer uit en maakte hij eigenhandig tot underground classic. In 2021 verscheen zijn tweede dichtbundel 'Toen ik klein was, was ik niet bang' bij uitgeverij Das Mag en vertaalde hij het kinderboek 'Zo klinkt verandering' van de befaamde Amerikaanse spoken word-artiest Amanda Gorman.

Aanmelden
Spreeek - Den Haag in Debat