Interview Tatjana Almuli

Interview met schrijver, fotograaf en journalist Tatjana Almuli over het doorbreken van taboes zoals 'dik zijn' door Heera Dijk, docent HBO-ICT.

Over Tatjana Almuli

Tatjana Almuli schrijft voor onder meer onder meer voor Het Parool, ELLE, Vogue, VICE en Volkskrant Magazine. Haar debuut Knap voor een dik meisje verscheen in 2019. Hierin neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Ze presenteert daarnaast Dikke vette leugens, een eerlijke, vrolijke en kritische online VPRO-serie voor en door dikke mensen.

Over Knap voor een dik meisje

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte. In dit boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Tatjana roept dikke mensen op hun stem te laten horen, zo open en eerlijk mogelijk. Dat is haar alvast uitstekend gelukt. Weg met de schaamte!

Over Heera Dijk

Heera Dijk is HBO-ICT docent in Delft. Lesgeven is voor haar een ware passie. Hiernaast is Heera gemeenteraadslid. In haar vrije tijd probeert ze meer te lezen samen met haar kinderen die allebei van boeken houden. De liefde voor lezen werkt aanstekelijk!

Writers Unlimited

Dit interview is tevens een programmaonderdeel van het Writers Unlimited Festival dat van donderdag 18 t/m zondag 21 januari 2024 plaatsvond op diverse locaties in Den Haag.

Aanmelden
Spreeek - Den Haag in Debat