Just Peace Movie Night: Aurora's Sunrise

Over Arora's Sunrse:

Epische reconstructie van het verhaal van Aurora Mardiganian en de Armeense genocide. Prachtige animatie toont Mardiganian's odyssee van het overleven van de genocide tot het verfilmen van haar verhaal in Hollywood in 1919. Afgewisseld met archiefinterviews met Mardiganian en scènes uit de originele film, die tientallen jaren verloren werd gewaand.

In 1919 ging in New York de stomme film Auctions of Souls in première, over een tienermeisje dat de Armeense genocide overleefde. De hoofdrol werd gespeeld door Aurora Mardiganian, op wiens leven de film was gebaseerd. Auctions of Souls werd een groot succes, maar niet lang daarna verdwenen alle kopieën van de film. Mardiganian, die korte tijd een beroemd figuur was in de V.S., trok zich terug in de anonimiteit. Kort na haar dood in 1994 werden 18 minuten van de film teruggevonden.

Aurora's Sunrise van Inna Sahakyan vertelt het ongelooflijke verhaal van Mardiganian. Het is een episch verhaal over de vlucht voor genocide en alle ontberingen en geweld - maar ook de vriendelijkheid en opofferingsgezindheid - die Aurora op haar reis tegenkwam. Een dappere film over een onderwerp - de Armeense Genocide - waarvoor zelfs vandaag de dag nog grote moed nodig is om het onder de aandacht te brengen.

Ga na de vertoningen in discussie met de regisseur van de film en experts op dit gebied, en neem deel aan een Q&A, waarin het snijvlak van genocide en mensenrechten wordt verkend.

Waarom Aurora's Sunrise?

In het licht van de Dag van de Mensenrechten op 10 december willen we tijdens dit evenement licht werpen op de mensenrechtenkwesties in Armenië en de betekenis van het opkomen voor deze kwesties door middel van verhalen vertellen en media.

Aurora's Sunrise onthult de historische onrechtvaardigheid van de Armeense Genocide en benadrukt de systematische schendingen van het recht op leven en het aanvallen van culturele en religieuze identiteiten. De film zet aan tot nadenken over de voortdurende ontkenning van de genocide en het belang van verantwoording. Aurora's Sunrise is een film die dient als herinnering aan de collectieve verantwoordelijkheid om genocide te voorkomen en aan te pakken. Met deze vertoning willen we voorlichting en bewustwording geven over het raakvlak tussen genocide en mensenrechten, het belang van vroegtijdig ingrijpen en de waarde van herdenken.

Programma

18:00 - Deuren open en registratie en drankjes te koop in het Hub Café

18:30 - Welkom en introductie door moderator

18:35 - Filmvertoning: Aurora's Zonsopgang

20:00 - Korte pauze

20:10 - Gemodereerde discussie en Q&A met publiek en experts

21:00 - Netwerken en drankjes te koop in het Hub Café

21:30 - Einde evenement

Aanmelden
Spreeek - Den Haag in Debat