Ecofeminisme verbindt genderongelijkheid met de uitbuiting van de natuur. Al meer dan veertig jaar werken denkers, activisten en kunstenaars aan een rechtvaardigere wereld in een tijd waarin technologie en industrie onze ecologie onder druk zetten. Ecofeminisme vertrekt vanuit de overtuiging dat de onderdrukking van vrouwen en de vernietiging van het milieu voortkomen uit dezelfde machtsstructuren – en dat echte verandering alleen mogelijk is door deze systemen te doorbreken. Dit symposium, onderdeel van de tentoonstelling Life On Earth, brengt een internationale en multidisciplinaire groep samen om te verkennen hoe kunst en activisme kunnen bijdragen aan deze beweging.
Dit symposium is onderdeel van het publieksprogramma bij Life on Earth en maakt deel uit van een uniek, wereldwijd 24-uurs evenement dat plaatsvindt in drie steden: Seoul, Den Haag en Los Angeles. In drie vooraanstaande kunstinstellingen komen kunstenaars, wetenschappers en activisten bijeen om de cruciale samenhang tussen feminisme, ecologie en sociale rechtvaardigheid te bespreken.
De Haagse editie legt de nadruk op koloniale erfenissen, migratie en racisme binnen ecofeministische bewegingen, met een bijzondere focus op Noord-Zuid solidariteit. Onder anderen eco-socialist Ruth Nyambura, Philsan Omar Osman en Chihiro Guezebroek delen inzichten uit hun werk met Afrikaanse en inheemse gemeenschappen. Hoe kunnen activisten en kunstinstellingen bijdragen aan structurele verandering? En hoe kan kunst de ecofeministische beweging versterken?
Het programma omvat inspirerende lezingen, performances, workshops en filmvertoningen, met bijdragen van onder anderen kunstenaar Ursula Biemann. Door lokale en mondiale perspectieven met elkaar te verbinden, biedt het symposium een dynamische ruimte voor dialoog, kennisuitwisseling en samenwerking. Het gaat niet alleen om het blootleggen van de complexe verbanden tussen patriarchaat, kolonialisme en ecologische destructie, maar ook om het ontwikkelen van concrete strategieën voor een duurzame en rechtvaardige toekomst.
Live on Earth is toegankelijk voor alle geïnteresseerden, zowel online als op locatie. Bezoekers worden uitgenodigd om zich actief in het debat te mengen en bij te dragen aan een groeiende beweging van ecofeministische solidariteit.
Met: Ursula Biemann, Isabel Cavalho, Chihiro Geuzebroek, Baruch Gottlieb, Ruth Nyambura, Eliana N'Zualo/ WoMin, Philsan Omar Osman, anna andrejew, Irene Jahn, Haejung Jung, Karolina Rupp, Go Eun Im, Veronica Perales, Katerina Sidorova, Müge Yilmaz, Yvette Teeuwen, MaYa en anderen.