Tijdens de Haagse Klimaatweek presenteren wij, in samenwerking met Filmhuis en Movies that Matter, de veelbekroonde en Oscar-genomineerde film All That Breathes. Dit evenement is onderdeel van de Just Peace Movie Nights-serie, een programma dat belangrijke thema’s rond vrede en recht onder de aandacht brengt bij een breed publiek door middel van film en storytelling. Na de filmvertoning gaan we in gesprek met experts over onderwerpen zoals de rechten van de natuur, milieurecht, klimaatrechtvaardigheid, de impact van milieuvervuiling op biodiversiteit en de mogelijkheden die wij als burgers hebben om hier zelf actie in te ondernemen.
Over All That Breathes
De documentaire volgt de broers Saud en Nadeem, die twintig jaar geleden begonnen met het verzorgen van gewonde roofvogels, nadat ze ontdekten dat het lokale dierenziekenhuis alleen vegetarische vogels behandelde. In hun huis leven tientallen roofvogels en uilen, voornamelijk zwarte wouwen. Deze vogels bevolken de stad in groten getale, en binnen de Indiase moslimgemeenschap wordt geloofd dat ze in staat zijn moeilijkheden op te eten. New Delhi, een van de dichtstbevolkte en wellicht ook meest vervuilde steden ter wereld, bruist desondanks van leven. In prachtig gefilmde scènes verschijnen dieren op de meest onverwachte plekken, alsof ze er altijd al thuishoorden.
De broers beschrijven hoe het leven voortdurend experimenteert en zich aanpast aan veranderende omstandigheden. Zo zingen de vogels luider om het stadslawaai te overstemmen en hebben ze ontdekt dat sigarettenpeuken helpen bij het bestrijden van parasieten. All That Breathes, van de Indiase filmmaker Shaunak Sen, is een intrigerende en gelaagde documentaire over de reddingsacties van de broers in New Delhi, waar zowel dieren als mensen worstelen met de gevolgen van vervuiling. Met humor en wijsheid tonen de twee moslimbroers hoe alles in de natuur – van schimmels tot mensen – met elkaar verbonden is. Hoewel de stad vaak als een levend organisme wordt beschouwd, maakt deze film duidelijk hoe waar dat cliché is.
Sprekers
Dr. Lorenzo Pellegrini, hoogleraar economie van milieu en ontwikkeling aan het Internationaal Instituut voor Sociale Studies (ISS)
Daniel Eggleston, consultant gericht op beleid, programmering en onderzoek voor de portefeuille Klimaatrechtvaardigheid van IDLO
Jiske van Oeffelt, World's Youth for Climate Justice campagnevoerder en expert in milieuwetenschappen en natuurrechten
Programma
De deuren openen om 19:00 uur, en drankjes zijn verkrijgbaar in het café. De filmvertoning begint om 19:10 uur en wordt gevolgd door een paneldiscussie en Q&A. Na het officiële programma nodigen we de aanwezigen van harte uit om te blijven voor informeel netwerken en een drankje.
Filmhuis