XIZIR

In het interviewprogramma Xizir voert prijswinnend journalist en interviewer Hizir Cengiz (o.a. De Correspondent) een-op-eengesprekken met gasten die hij bewondert om hetgeen ze doen of maken. In de interviews zoekt hij vooral de twijfel, het verwarrende en de stilte. Tijdens de editie van 21 maart zijn te gast: Ghazale Moqanaki, Vincent Icke, Balout Khazraei en Anahita Rezaie.

De editie staat in het teken van het nieuwjaarsfeest Newroz (vertaald: ‘nieuwe dag’). Wereldwijd vieren miljoenen mensen, onder andere in Iran, Turkije, Azerbaijan, Afghanistan, met allen hun eigen rituelen, op 21 maart het begin van de lente, de liefde voor de natuur en het licht. Newroz is door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Vooraf is er de mogelijkheid om een iftar te nuttigen, voor mensen die meedoen aan de ramadan en voor niet-vastenden.

Over de gasten

Ghazale Moqanaki is muzikante en maakt marionetten. Met een schimmenspel zal ze ons meenemen in een kleurrijke wereld. Professor doctor Vincent Icke is theoretisch astrofysicus, publicist en beeldend kunstenaar. Hizir interviewt Vincent over de schoonheid van de sterren en de rest van het heelal. Balout Khazraei speelt setar en zingt. Anahita Rezaie vertelt over Newroz en deelt haar herinneringen aan het lentefeest.

Over Hizir Cengiz

Hizir is meester in de rechten en journalist. Hij schrijft voor onder andere De Correspondent en de Kanttekening columns en essays, over vooral armoede, klassenmigratie en huiselijk geweld. Voor zijn essay in De Groene Amsterdammer, over opgroeien in de Haagse Schilderswijk, won hij de Jan Paul Bresser Prijs 2017. En voor Voetnoot*, een maandelijks live interviewprogramma dat hij twee jaar lang (tot en met mei 2023) maakte, ontving Hizir een Haagse Media Award.

Aanmelden
Spreeek - Den Haag in Debat