HIP lezing: Slavernij en contractarbeid in Suriname

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de eerste Brits-Indische contractarbeiders (Hindostanen) in Suriname aankwamen en 160 jaar geleden dat de slavernij bij wet werd afgeschaft. Deze lezing gaat over dit stukje geschiedenis en het herinneringserfgoed uit Suriname.


Erik Kastelein

Historicus Eric Kastelein vertelt over die contractarbeid aan de hand van de levens van de rijk geworden Luchmon Sing (1870-1922) en van de strijdbare Janey Tetary (1856-1884) die door militairen werd doodgeschoten. Hij staat stil bij het iconisch beeld van Baba en Mai, dat een verrassend geheim kent. Het slavernijverleden wordt voelbaar door de geschiedenis van de tot slaaf gemaakten Cojo, Mentor en Present, die in 1833 werden geëxecuteerd. De historicus vertelt ook over het slavenschip Leusden dat voor de kust van Suriname zonk en waarbij 664 gevangen Afrikanen werden vermoord.

Paramaribo – met meer dan honderd foto’s – zoals nog nooit gezien. Gebaseerd op zijn boek 'Oog in oog met Paramaribo'. Het zijn de onbekende verhalen, de vergeten geschiedenis achter de 118 gedenktekens in de stad.

Aanmelden:

E-mail: moerwijk@bibliotheekdenhaag.nl

Telefonisch: 070 218 7185

Of aan de balie van onze bibliotheek.

Kan je niet komen? Meld je dan alsjeblieft telefonisch af of per mail

Aanmelden
Spreeek - Den Haag in Debat