HIP Lezing: Eureka! Ontdekkingen uit het archief

Onderzoek doen in het archief kan soms zeer verrassende vondsten opleveren. Je bent op zoek naar het een maar vindt soms iets heel anders....

Onderzoek in het archief

Je bent historicus geworden om het verleden te ontdekken. Of om er een nieuw licht op te laten schijnen. Die vondsten doe je doorgaans in het archief: Eureka! Raymund Schütz vertelt de verhalen achter de vondsten die hebben geleid tot vernieuwende inzichten. Was het toeval, of bestaat toeval niet?

Raymund Schütz

Raymund Schütz is historicus en senior onderzoeker bij het Haags Gemeentearchief. Hij promoveerde in 2016 op het proefschrift Kille mist. Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog. Verder publiceert hij regelmatig over de Holocaust, oorlogsarchieven en de oorlogsgeschiedenis van het notariaat. Met Joelle Glerum schreef hij het hoofdstuk ‘Den Haag: De koloniale handelsgeest en de bestuurlijke mentaliteit 1600-1940’ in het boek Het koloniale en slavernijverleden van hofstad Den Haag (2022). In het boek Staat en slavernij (2023) schreef hij het hoofdstuk ‘De koloniale winsten van de prinsen van Oranje’.

Bent u benieuwd? Reserveer dan een plek voor deze lezing.

Aanmelden
Spreeek - Den Haag in Debat