Movies that Matter Festival 2024

Het Movies that Matter Festival, één van 's werelds meest toonaangevende mensenrechtenfilmfestivals, vindt dit jaar plaats van 22 maart t/m 30 maart. Zoals ieder jaar staan de zalen van Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui negen dagen lang met ruim 90 films, programma’s en debatten in het teken van mensenrechten, maatschappelijke onderwerpen en de geëngageerde film. Dit jaar staat Turkije als land centraal: met roerige verkiezingen en de allesverwoestende aardbeving nog in het achterhoofd, ziet het festival aanleiding voor een sterk filmprogramma, panels en tentoonstellingen.

Competities

Het Movies that Matter Festival reikt in totaal negen awards uit in verschillende competities. In Activist worden documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers vertoond. Camera Justitia zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die de blik op mensenrechten verruimen.

Awards

Verder kiezen internationale jury's een winnaar voor de Grand Jury Documentary en Grand Jury Fiction, respectievelijk de beste documentaire en fictiefilm. De Students’ Choice Award wordt gekozen door een studentenjury van de Universiteit Leiden. Daarnaast wordt dit jaar de Shorts Award uitgereikt, voor de beste korte film. Alle bezoekers kunnen daarnaast stemmen op de door hen bezochte films. De film met het hoogste score wint de Publieksprijs. Nieuw dit jaar is de Educatie Award, de meest educatieve film gekozen door een jury van scholieren en mbo-studenten.

Thema’s

De films in Take on Future laten de dilemma’s van de overgang naar een duurzame toekomst zien. Wat is er nodig om dit te versnellen? Take on Love is een kleurrijk, divers en sprankelend themaprogramma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil. In Take on Power worden films gepresenteerd over ongelijke machtsverhoudingen.

Aanmelden
Spreeek - Den Haag in Debat