Just Peace

Den Haag ademt vrede en recht. Onze ambitie is om op dit fundament voort te bouwen, met als doel vrede en recht een belangrijke plaats te geven in het hart en handelen van onze bewoners, ondernemers en organisaties. Just Peace is een publieksgericht programma dat als doel heeft te laten zien op welke verschillende manieren het ecosysteem van Den Haag werkt aan vrede en recht, zowel op nationaal als internationaal niveau, en om zo het idee van een 'Internationale Stad van Vrede en Recht' tastbaarder te maken voor Haagse burgers.

Het Just Peace programma is een samenwerking tussen de gemeente Den Haag en The Hague Humanity Hub en is tot stand gekomen in samenwerking met tal van bijdragende organisaties die in Den Haag werken aan een vreedzamere en rechtvaardigere wereld. Just Peace bestaat uit twee onderdelen de Just Peace Month en de Just Peace online wegwijzer.

De Just Peace Month is een programma waarin er een maand lang verschillende openbare activiteiten en evenementen rond de thema’s vrede en rechtvaardigheid worden georganiseerd. Dit is een uitstekende gelegenheid om te zien hoe Den Haag op nationaal en internationaal niveau werkt aan vrede en rechtvaardigheid en om inspiratie op te doen uit het werk van de individuen die werken aan een vreedzamere en rechtvaardigere wereld.

Just Peace Month 2022 vindt plaats van 21 september (Internationale Dag van de Vrede) tot 24 oktober (Dag van de Verenigde Naties). Het overkoepelende thema van Just Peace Month 2022 is 'Hoop in Tijden van Tegenspoed'. Gezien de meerdere crisissen waarmee we over de wereld worden geconfronteerd, biedt dit thema een uitgelezen kans om de talloze manieren uit te lichten hoe mensen in deze moeilijke tijden werken aan rechtvaardigheid, humanitaire respons, vredesopbouw, solidariteit en meer.


Het Just Peace online platform www.justpeacethehague.com is dé plek waar inwoners van Den Haag het hele jaar door deel kunnen uitmaken van - en betrokken kunnen blijven bij - het ecosysteem van vrede en recht. Op de website kun je alle actuele activiteiten en evenementen bekijken in de agenda; meer te weten te komen over alle bij Just Peace betrokken organisaties en inspirerende verhalen lezen, zien en luisteren op de 'verhalen' pagina.

Een greep uit de evenementen die plaatsvinden tijdens de Just Peace Month 22:

Just Peace Month kick-off event: Buitengewone Aanschuiftafel met Haags Verhaal, Participatiekeuken en Zuiderparktheater

21 september, 16:30 – 20:30

Kom kijken bij het inspirerende kick-off event in het Zuiderparktheater: hier vindt het Just Peace storytelling diner plaats met sprekers uit de stad, muzikale optredens en nog veel meer!

De Just Peace Open Dag – 16 oktober, 10:00 – 17:00
Binnenkijken bij iconische vrede & recht organisaties in Den Haag zoals het Vredespaleis, het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof, het Oranjehotel, het Kosovotribunaal, The Hague Humanity Hub, de Human Rights Space en nog veel meer.

Het Just Peace Career en Talent event met THUAS – 7 oktober, 11:00 – 16:00
Zet jouw eerste stappen richting een carrière in de vrede & recht sector tijdens dit inspirerende loopbaanevent! Leer meer over en solliciteer voor banen van organisaties zoals The Hague Conference on International Private Law, het Internationaal Strafhof, het Nederlands Helsinki Comité en nog veel meer.

Het Just Peace Slotevent met Museon – 24 oktober, 16:00 – 20:00
Het slotevent van deze bijzonder maand zal gehouden worden bij het Museon en bevat een rondleiding door het Klimaatstudio, inspirerende sprekers over het thema van Klimaatrechttvaardigheid. Ook zullen we ons gloednieuwe Just Peace online platform officieel lanceren!

Andere evenementen van bijdragende organisaties:

Hoop in tijden van tegenspoed: een filmserie gecureerd door Inholland Hogeschool

Informatieve wandeltochten in de ‘Internationale Zone’ van Den Haag

De ‘Party4Peace’ door Holland Park Media

… en nog veel meer!

Spreeek - Den Haag in Debat