Nieuwspoort

Nieuwspoort is het enige financieel onafhankelijke perscentrum in de wereld en ook een volstrekt onpartijdig platform voor alle meningen binnen onze democratische spelregels. Daarmee is het dé neutrale plek in het Binnenhof.

Events georganiseerd door Nieuwspoort

Zoveel Meer Dan Zeven Vinkjes

Try-out van de nieuwe theatertour met Joris Luyendijk

Mannen zoals Joris Luyendijk domineren de wereld. Zij zijn de standaard waar iedereen zich naar moet voegen. Zij hoeven zich nooit in anderen te verplaatsen om hogerop te komen. Maar waarom geven we eigenlijk de macht aan de mensen met zo weinig levenservaring?

Tijdens de try-out van de theateravond Zoveel Meer Dan Zeven Vinkjes neemt Joris de wereld van hem en zijn klassegenoten scherp en met zelfspot onder de loep. Hoe word je persoonlijkheid gevormd en vervormd wanneer je door je privileges allerlei levenservaringen mist?

Hostage Takers: documentaire en gesprek

Movies that Matter en Nieuwspoort organiseren samen op dinsdag 28 maart om 16:00 uur een speciale vertoning van de documentaire Hostage Takers (Puk Damsgaard, Søren Klovborg) in Nieuwspoort. 

Na afloop van de film (Engels ondertiteld) gaat moderator Remco Meijer (de Volkskrant) in gesprek met Thomas Bruning (NVJ), Jantine van Herwijnen en Evelien Wijkstra (Free Press Unlimited). 

Over de film 

Als de Engelse journalist Sean Langan plaatsneemt voor zijn interviews met IS-leden Alexanda Kotey en El Shafee Elsheikh, is de ruimte geladen met spanning. De twee waren verantwoordelijk voor de bewaking, marteling en uiteindelijk het helpen bij de gruwelijke – en gelivestreamde – executie van Langans vriend James Foley. Langan, die zelf gijzelaar was van de Taliban, spoorde ze op in gevangenschap bij Koerdische troepen in Syrië. Hij probeert ze oprecht te begrijpen, maar houdt zich bepaald niet in – wat leidt tot adembenemende momenten. 

De Deense fotograaf Daniel Rye maakte deel uit van de groep gijzelaars waar ook Foley bij zat, maar werd vrijgelaten na onderhandelingen. Onder zijn kalme getuigenis schuilt een ongelooflijke kracht en emotie. De man die namens de familie met IS onderhandelde levert een bloedstollende reconstructie van de stappen die leidden tot Ryes vrijlating. Een indringende – en griezelige – kijk in de geest van geharde terroristen.


Haagse Stemmen: Hoe nu verder?

De politieke aardverschuiving van de Provinciale Statenverkiezingen doet ook Den
Haag op haar grondvesten schudden. Welke gevolgen heeft de verkiezingsuitslag
voor het BBBinnenhof?

In deze nieuwe editie van Haagse Stemmen duiken politiek journalisten Edo van der Goot (NU.nl), Elodie Verweij (Jinek) en Joost Vullings (EenVandaag) in de nieuwe politieke verhoudingen. Gaat de coalitie in de Eerste Kamer over links, of toch in zee met Van der Plas? Kan het kabinet eigenlijk wel verder? En welke lessen trekken partijen uit de uitslag?

Georganiseerd door: Haagsch College

Xi's China

Niemand kan meer om China heen. Van corona tot wereldhandel: wat er in China gebeurt, heeft diepe impact op ons leven. En de nieuwe supermacht boezemt meer en meer angst in nu onze afhankelijkheid van ‘de fabriek van de wereld’ steeds duidelijker wordt. Hoe wil China de wereld naar zijn hand zetten met die groeiende macht? Het antwoord op die vraag weet slechts één man: Xi Jinping. Zijn wil is letterlijk wet in de tweede economie van de wereld.

In Xi’s China duikt China-expert Ties Dams in het denken van Xi en analyseert hij scherp hoe het land onder Xi’s leiding verandert. Kan de sterke leider zijn grote ambities waar maken? Of brengen zijn coronapolitiek en de onzekere economie zijn macht in gevaar?

Georganiseerd door: Haagsch College

Spreeek - Den Haag in Debat