Voorbij de mens als concurrent. Columnist Merel van Vroonhoven

Mens-zijn in een ontzielde systeemwereld #5

Waarom moet een docent zijn klas zelf vegen en de bedrijfsdirecteur niet? Bestuurders dienen de vakmensen juist te faciliteren, vindt schrijver, columnist, docent en oud-bestuursvoorzitter Autoriteit Financiële Markten Merel van Vroonhoven. In haar Volkskrant-columns roept ze regelmatig om een paradigmashift: Stop de medemens als concurrent te zien.

Maar hoe? Wat Van Vroonhoven betreft ligt de oplossing in meer luisteren naar degene die in de frontlinie werkt, de professional, meer in samenwerking ook. Niet alleen de markt en concurrentie beschouwen als de sturende factoren, zoals in bedrijven en ook het onderwijs inmiddels te doen gebruikelijk is. En: financieel en meetbaar succes niet prijzen als de maat aller dingen.

Waar en wanneer? Woensdag 15 februari van 16.30 tot 17.45 uur aan de Wijnhaven 88 in Den Haag bij EMMA. Het gesprek wordt ook gestreamd. Zowel voor live deelname als de stream kunt u zich hieronder aanmelden.

Waarover? Hoe komen we tot een paradigmashift die meer ruimte biedt voor de samenwerkende mens?

Met Wie?

  • Merel van Vroonhoven bekleedde meer dan twintig jaar lang verschillende bestuursfuncties bij Nationale-Nederlanden, ING, Nederlandse Spoorwegen en de Autoriteit Financiële Markten. In 2012 werd ze gekozen tot Topvrouw van het Jaar “omdat ze geldt als lichtend voorbeeld van de vrouwelijke leiderschapsstijl die uitgaat van verbinding”. Gedurende haar hele carrière zette ze zich in voor inclusie en diversiteit. In 2019 maakte ze de stap van de bestuurskamer naar het klaslokaal. Ze geeft nu les aan kinderen in het speciaal onderwijs, vervult bestuurlijke rollen om de kloof tussen de praktijk en de bestuurskamer te verkleinen. In haar column in de Volkskrant schrijft ze over haar ervaringen, alsook in haar boeken Voor de Klas en De Stap.
  • Bas Mesters, gespreksleider, journalist en schrijver van het boek Het herstel van Nederland. Mesters is mede-initiator/coördinator van de Tussenruimte.

Gerelateerd | ook interessant

Spreeek - Den Haag in Debat