Nieuwspoort

Nieuwspoort is het enige financieel onafhankelijke perscentrum in de wereld en ook een volstrekt onpartijdig platform voor alle meningen binnen onze democratische spelregels. Daarmee is het dé neutrale plek in het Binnenhof.

Events georganiseerd door Nieuwspoort

Strijdvaardig Oekraïne – Olaf Koens over de oorlog

In zijn nieuwe boek Alle Oekraïners die ik ken schetst Olaf Koens, voormalig correspondent in Rusland en Oekraïne, een beeld van de oorlog aan de hand van honderden ontmoetingen. Als schrijver laat hij de geopolitiek voor wat het is, als journalist kan hij er niet omheen. Tijd om kleur te bekennen. En daarom deze speciale avond van Haagsch College. Had de oorlog voorkomen kunnen worden? Luidt dit het einde van Poetin in? En zijn we misschien ook zelf verantwoordelijk voor de oorlog?

Een avond met levensechte verhalen en messcherpe analyses. Olaf Koens is schrijver en RTL-correspondent. Hij was verslaggever in Rusland en Oekraïne. Zijn huidige standplaats is Istanbul. Olaf schreef o.a. ‘Oorlog en Kermis’, zijn nieuwe boek ‘Alle Oekraïners die ik ken’ komt op 25 oktober uit. Stefan de Vries modereert de avond. Hij is Europaverslaggever bij o.a. Euronews en BNR Nieuwsradio.

Amerika-China avond met Willem Post en Fred Sengers

Amerika-China avond: voorbeschouwing Amerikaanse Congresverkiezingen, nabeschouwing Chinese partijcongres De Amerikaanse Congresverkiezingen op 8 november zijn van groot belang voor de Verenigde Staten maar ook voor de wereld. Behouden de Democraten hun flinterdunne meerderheid? Of slagen de Republikeinen erin een rem te zetten op het beleid van president Biden en is de laatste tot januari 2025 een ‘lame duck’ zonder slagkracht. Neemt de nu al extreme polarisatie nog verder toe? Hoe is de ondermijning van de Amerikaanse democratie te voorkomen? 

Willem Post zal in een korte lezing op onder meer deze vragen ingaan. De positie van de Verenigde Staten is natuurlijk ook gerelateerd aan de opkomende macht van China. Daar wordt vanaf 16 oktober het partijcongres gehouden waar naar verwachting de positie van president Xi verder wordt versterkt. Hoe zal China zich verder ontwikkelen en wat betekent dit voor de relatie met Amerika en ons allen? Fred Sengers zal in een gesprek met Willem Post hier nader op in gaan. Er zal ruimschoots tijd zijn voor vragen.

Spreeek - Den Haag in Debat